Chleb z gara

Chleb z gara

Chleb pszenny z gara. Chrupiąca skórka, miękki środek, nie ma nic przyjemniejszego od domowego pieczywa.

Chleb z gara



Chleb z gara

szczegóły:

Porcje

1 szt

Czas przygotowania

120 min

Czas gotowania

60 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 390 gram mąki
  • 7 gramów suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 354 ml szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki dodatkowej mąki do formowania

Przygotowanie


  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Ciasto będzie się lepić ale nie może być rzadkie.  W razie potrzeby dodaj mąki.

  • Ciasto odstaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia. 

  • Przed końcem wyrastania wstaw gar do rozgrzanego piekarnika ( 220’c).

  • Wyrośnięte ciasto przełóż na posypaną mąką deskę.  Zacznij formować bochenek. Przełóż do obsypanego mąką kosza do wyrastania i odstaw na 20 min. 

  • Chleb ostrożnie przełóż do gorącego gara, przykryj pokrywką i piecz przez 30 min.

  • Po 30 minutach zdejmij pokrywę .Piecz kolejne 30 min. 

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz