Sos z czerwonej soczewicy

Sos z czerwonej soczewicy

Rozgrzewający sos z czerwonej soczewicy. Doskonałe danie na zimne dni. Aromatyczny, gęsty sos jest świetnym dodatkiem do ryżu czy makaronu.

Sos z czerwonej soczewicy



Sos z czerwonej soczewicy

szczegóły:

Porcje

2 szt

Czas przygotowania

10 min

Czas gotowania

30 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 2/3 opakowania czerwonej soczewicy
  • 2 kawałki selera naciowego
  • 1/2 dużej cebuli
  • Po około 1/2 papryki żółtej, czerwonej i zielonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 500ml+150 mnl passaty pomidorowej
  • Przyprawy: sol, pieprz, czosnek, kolendra, harrisa, kumin, kurkuma, papryka słodka, szczypta cukru, liść laurowy i ziele ang.
  • Natka
  • Olej do smażenia
  • Ryż

Przygotowanie


  • Warzywa pokrój i podsmaż na oleju. Dodaj opłukaną soczewicę i smaż przez min.
  • Dodaj pozostałe składniki. Gotuj aż warzywa i soczewica bedą miękkie.
  • Sos będzie gesty w razie potrzeby dodaj dodatkowa ml pasaty.
  • Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *