Ślimaczki drożdżowe z cynamonem
Ślimaczki drożdżowe z cynamonem. Puszyste małe bułeczki drożdżowe pachnące cynamonem i oblane lukrem cytrynowym. Idealna mała słodka przekąska.
szczegóły:
Porcje
20 szt
Czas przygotowania
1.20 godz.
Czas gotowania
30 min
Poziom trudności
łatwe
Składniki:
- 500g maki pszennej
- 1 op suchych drożdży
- 1 1/4 szkl. ciepłego mleka ( ryżowe)
- olejek waniliowy
- szczypta soli
- 60g masła
- 1/4 szkl cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany
- Dodatki:
- masło klarowane rozpuszczone
- cynamon
- Lukier: Cukier puder+ sok z cytryny
Przygotowanie
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, następnie wyrabiaj przez klika minut. Ciasto ma być sprężyste.
- Odstaw na godzinę do wyrośnięcia
- Ciasto rozwałkuj, posmaruj masłem, posyp cynamonem, następnie potnij w pasy. Zwiń w ruloniki i odstaw do wyrośnięcia.. Odstaw do wyrośnięcia.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 180’C na około 20min.
- Po upieczeniu polej lukrem.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!