Ślimaczki drożdżowe z cynamonem

Ślimaczki drożdżowe z cynamonem

Ślimaczki drożdżowe z cynamonem. Puszyste małe bułeczki drożdżowe pachnące cynamonem i oblane lukrem cytrynowym. Idealna mała słodka przekąska.

Ślimaczki drożdżowe z cynamonem



Ślimaczki drożdżowe z cynamonem

szczegóły:

Porcje

20 szt

Czas przygotowania

1.20 godz.

Czas gotowania

30 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 500g maki pszennej
  • 1 op suchych drożdży
  • 1 1/4 szkl. ciepłego mleka ( ryżowe)
  • olejek waniliowy
  • szczypta soli
  • 60g masła
  • 1/4 szkl cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • Dodatki:
  • masło klarowane rozpuszczone
  • cynamon
  • Lukier: Cukier puder+ sok z cytryny

Przygotowanie



* Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, następnie wyrabiaj przez klika minut. Ciasto ma być sprężyste.
* Odstaw na godzinę do wyrośnięcia
* Ciasto rozwałkuj, posmaruj masłem, posyp cynamonem, następnie potnij w pasy. Zwiń w ruloniki i odstaw do wyrośnięcia.. Odstaw do wyrośnięcia.
* Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 180’C na około 20min.
* Po upieczeniu polej lukrem.

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz