Sernik z tapioką i musem owoce leśne

Sernik z tapioką i musem owoce leśne

Sernik z tapioką i musem owoce leśne na herbatnikach. To lekkie, delikatnie słodkie ciasto, które nie wymaga piecznią. Serniczek, to doskonały deser na lato.

Sernik z tapioką i musem owoce leśne

Sernik z tapioką i musem owoce leśne na herbatnikach. To lekkie, delikatnie słodkie ciasto, które nie wymaga piecznią. Serniczek, to doskonały deser na lato.



Sernik z tapioką i musem owoce leśne

szczegóły:

Porcje

1 szt.

Czas przygotowania

30min + cała noc w lodówce

Czas gotowania

5 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 200g kulek tapioki
  • 300g jogurtu naturalnego
  • 1 galaretka owoce leśne
  • 190g herbatników
  • 80g masła
  • Mus:
  • 60g malin
  • 60g borówek
  • 20g czerwonej porzeczki
  • 1 łyżka cukru
  • 2g żelatyny

Przygotowanie


  • Przepis na formę fi 18.
  • Herbatniki zblenduj na drobno. Dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj. Herbatniki przełóż do formy i dokładnie uklep. Wstaw do lodówki. 
  • Galaretkę rozpuść w 250 lm wrzątku. Ostudź. Zimną galaretkę dodaj do jogurtu, wymieszaj. 
  • Tapiokię zalej woda i odstaw na godzinę. Przelej wodą, przełóż do garnka i zalej woda(0,5 l). Gotuj 15-20 min, mieszaj co jakiś czas.
  • Ugotowane kulki będą przezroczyste.  
  • Przełóż do misy, dodaj galaretkę, wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia.
  • Owoce zagotuj z cukrem, następnie zblenduj. Dodaj żelatynę ( możesz ją wcześniej namoczyć w łyżce wody), dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia.
  • Masę z tapioką wylej na herbatniki, wstaw do lodówki. 
  • Na zimną masę wylej mus.  Wstaw na noc do lodówki. 
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.