pierniczki staropolskie

Pierniczki staropolskie

Pierniczki staropolskie przygotowane z ciasta na piernik. Ciasto na pierniczki dojrzewa 4-6 tyg., dzięki czemu jest bardzo aromatyczne, ma głęboki smak i są cały czas mięciutkie. Przygotowanie jest proste ale wymaga długiego czasu oczekiwania aż ciasto dojrzeje.

Pierniczki staropolskie

Pierniczki staropolskie przygotowane z ciasta na piernik. Ciasto na pierniczki dojrzewa 4-6 tyg., dzięki czemu jest bardzo aromatyczne, ma głęboki smak i są cały czas mięciutkie. Przygotowanie jest proste ale wymaga długiego czasu oczekiwania aż ciasto dojrzeje. Pierniczki pięknie rosną, od razu są miękkie i nadają się do dekorowania. Warto pamiętać i zrobić ciasto wcześniej aby przed świętami móc cieszyć się ich smakiem.



pierniczki staropolskie

szczegóły:

Porcje

150 szt

Czas przygotowania

10 min + 6 tyg.

Czas gotowania

15 min + 17 min pieczenie

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 500 g miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g przyprawy do piernika
  • 1 łyżka cynamonu

Przygotowanie


  • Miód, cukier i masło umieścić w garnku, następnie wszystko rozpuść. Dokładnie wymieszaj, odstaw do wystygnięcia.
  • Do zimnej masy dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
  • Ciasto przełóż do szklanej miski, zabezpiecz folią spożywczą i odstaw do lodówki na 6 tyg.
  • Po 6 ty.  na podsypanej mąką desce rozwałkuj ciasto nie grubiej niż 0,5 cm. Za pomocą foremek wycinaj pierniczki. 
  • Pierniczki ułóż w odstępach na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Piecz około 17 min w 180,C. Kolejne partie bedą krócej pieczone bo piekarnik bedzie mocno nagrzany. 
  • Pierniczki można dekorować lukrem, czekoladą. 

Porcja jest duża. Można z części ciasta zrobić blaty na piernik. 

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz