miodownik

Miodownik

Miodownik to przepyszne ciasto składające się z kilku warstw kruchych miodowych placków i kremu.

Miodownik

Miodownik to przepyszne ciasto składające się z kilku warstw kruchych miodowych placków i kremu. Przepisów na krem jest wiele. Można zrobić z kremowego serka, kaszy manny, twarogu, kajmaku dodać orzechy lub dżem. Ciasto po przełożeniu jest bardzo miękkie, kremowe. Można je obsypać zmielonymi blatami upieczonego ciasta lub polać czekoladą.



miodownik

szczegóły:

Porcje

1-2 szt.

Czas przygotowania

1 godz.

Czas gotowania

60 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Ciasto: 12 blatów (fi16)
  • 150g cukru
  • 70 g miodu
  • 100 g masła
  • 7g sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 430g mąki
  • Krem:
  • 710g serka Cremette ( gęściejsza wersja Philadelphii)
  • 60g cukru pudru
  • 200ml śmietanki 30%

Przygotowanie


  • Ciasto: z Porcji wyjdzie 12 blatów fi 16. Można zrobić jeden wysoki lub 2 małe miodowniki.
  • Miód, cukier, masło podgrzej aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Dodaj sodę i dokładnie wymieszaj. Zrobi się pianka, która po chwili zmieni kolor na karmel. Odstaw do wystygnięcia. Do letniej masy dodaj jajka i mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj. Cisto będzie plastyczne i może delikatnie się kleić. 
  • Małe kawałki cista( około 100g) rozwałkuj na papierze do pieczenia- bardzo cienko. W czasie wałkowania podsypuj mąkę aby ciasto się nie kleiło. Wytnij 2 koła fi16 ( użyłam do tego rantu). Skrawki dodaj do pozostałego ciasta. 
  • Papier z ciastem przełóż do rozgrzanego piekarnika na 160’c na 5 min. 
  • Postępuj tak samo z pozostałym ciastem. Skrawki z ostatniego kawałka upiecz razem z kółkami. Po upieczeniu i ostygnięciu zmiel je w blenderze.
  • Krem: Do misy robota przełóż wszystkie składniki. Miksuj przez 2-3 min do połączenia się składników. Masa ma być gęsta. 
  • Kremem przekładaj blaty. Posmaruj gorę i boki ciasta. Całość obsyp zmielonym ciastem. Wstaw do lodówki. 
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.