Drożdżówki z borówkami pod kruszonka

Drożdżówki z borówkami pod kruszonka

Puszyste, delikatnie słodkie drożdżowe bułeczki nadziane pysznymi borówkami. Doskonały deser na każdą okazję.

Drożdżówki z borówkami pod kruszonka



Drożdżówki z borówkami pod kruszonka

szczegóły:

Porcje

2 szt

Czas przygotowania

1.20 godz.

Czas gotowania

30 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 500g maki pszennej
  • 1 op suchych drożdży
  • 1 1/4 szkl. ciepłego mleka ( ryżowe)
  • olejek waniliowy
  • szczypta soli
  • 60g masła
  • 1/4 szkl cukru
  • 2 żółtka
  • Dodatki
  • Borówki
  • Płatki migdałów
  • Kruszonka:
  • Masło +mąka+cukier

Przygotowanie


  • Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, wyrabiaj przez kilka min.
  • Odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Ciasto podziel na 12 części, z każdej uformuj kulkę. Odstaw do wyrośnięcia na około 20 min .
  • Za pomocą szklanki odciśnij dołek w każdej z kulek, do którego włóż borówki. Borówki posyp kruszonka i płatkami migdałowymi.
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20-25 min (180’C)
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz