Burger wegetariański

szczegóły:
Porcje
6 dużych lub 12-14 małych kotlecików
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
30 min
Poziom trudności
łatwe
Składniki:
- bułka do burgerów
- 1/2 awokado
- sałata
- cebula czerwona
- ketchup z cukinii – domowy
- *pomidor malinowy
- frytki ( opcjonalnie)
- Kotlety:
- 400g ugotowanej ciecierzycy bez wody
- 100g kaszy jaglanej + szklanka wody do gotowania
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżeczka sosu sojowego bez glutenu
- przyprawy: sol, pieprz, czosnek suszony, cebula suszona, kurkuma, papryka, kolendra
- 1 łyżka natki pietruszki
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 1 łyżka siemienia lnianego lub łusek babki jajowatej
- sezam( opcjonalnie)
- 1 marchewka (starta na tarce)
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie
- Zacznij od przygotowania kotletów: Cebule i czosnek obierz i pokrój w plastry. Rozgrzej patelnie, dodaj olej , cebule i czosnek. Smaż chwilkę, cebula ma się delikatnie zarumienić.
- Kasze przelej wrzątkiem, przełóż do garnka z woda i gotuj aż będzie miękka. Po ugotowaniu zblenduj na gładko.
- Ciecierzycę przełóż do blendera i zblenduj na gładka masę.
- Przełóż do miski wszystkie składniki, dokładnie wymieszaj. Włącz piekarnik na 200’C.
- Uformuj kotlety, przełóż je na blachę do pieczenia, posyp sezamem. Wstaw do piekarnika na 40min.
- Bułkę rozetnij, podgrzej na patelni grillowej. Na bułkę nałóż rozgniecione awokado, kotleta, cebule, sałatę, pomidora, ketchup i majonez.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!