500gpowidła śliwkowemożna użyć dowolnego gęstego dżemu lub konfitury)
½łyżeczkiżelatyny + 1 łyżka wodyopcjonalnie, jak powidła będą rzadkie
Polewa:
200g czekolady mlecznej
4-5 łyżek śmietanki 30 lub 36%
Masa grysikowa
500gmleka
60gcukru
½łyżeczkiwanilii
200gmasła
70gkaszy manny
Przygotowanie
Ciasto:
Miód, cukier i masło umieścić w garnku, następnie wszystko rozpuść. Dokładnie wymieszaj, odstaw do wystygnięcia. Do zimnej masy dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż do szklanej miski, zabezpiecz folią spożywczą i odstaw do lodówki na 6 tyg.
Po 6 ty. na podsypanej mąką desce rozwałkuj ciasto na 3-4 blaty nie grubiej niż 0,5 cm. wielkość dopasuj do blachy do pieczenia. Z reszty ciasta można zrobić pierniczki. Piecz około 17-20min w 180,C. Kolejne partie będą krócej pieczone bo piekarnik będzie mocno nagrzany.
Placki możesz przełożyć samymi powidłami, powidłami i masa grysikową lub sama masą. Wstaw do lodówki na 5-7 dni.
Masa grysikowa
Wyjmij masło z lodówki aby było miękkie. Masło musi być minimum 82%.Mleko zagotuj z cukrem i wanilią, następnie dodaj kasze. Gotuj aż kasza zgęstnieje. Przykryj masę folią spożywczą w kontakcie. Odstaw do wystygnięcia. Masa musi być zimna. W czasie gotowania mieszaj kasze aby nie powstały grudki. Do gotowania wybierz garnek, w którym kasza się nie przypali. Masło ukręć na puszystą masę. Stopniowo dodawaj kaszę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Polewa
Czekoladę+ śmietanka rozpuść w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszaj aby czekolada połączyła się ze śmietanką. Zimny piernik polej czekoladą. Działaj szybko bo czekolada szybko gęstnieje na pierniku.