Galette z cukinią i łososiem, prosty i pyszny pomysł na obiad, lub wytrawną przekąskę. Delikatne, listkujące kruche, soczysta cukinia i pieczony łosoś, to zestaw smaków i aromatów, który każdemu przypadnie do gustu.
Ciasto wymieszaj, zawiń w folię spożywczą i wstaw na noc do lodówki.
Łososia umyj i ściągnij skórę, posyp solą i pieprzem. Połóż na folii aluminiowej, dodaj plaster masła i dwa plasterki cytryny. Zawiń w paczuszkę i piecz około 30 min w 180;c.
Ciasto obsyp mąka z obu stron. Nie wałkuj za cienko, bo będzie problem z zawinięciem ciasta. W czasie wałkowania podsypuj mąką. Rozwałkowane ciasto sprawdź czy się nie przykleiło do papieru, w razie potrzeby posyp mąką.
Jak za bardzo ogrzejesz ciasto podczas wałkowania, to wstaw je do lodówki lub zamrażalki.