Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Obrazy do instrukcji
Mniejszy
Normalny
Większy
Waniliowe ptasie mleczko
Waniliowe ptasie mleczko
, to prosty deser, który przygotujesz z kilku składników.
Sylwia
Drukuj
Pinterest
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
5
minuty
minut
Danie
Deser
Kuchnia
polska
Porcje
6
szt
Sprzęt
1 mikser z misą
6 pucharków
2 miseczki
1 garnek
Składniki
200
ml
zimnego mleka
1
op.
śnieżki
1
łyżka
cukru
7
g
żelatyny
50
ml
gorącej wody
½
łyżeczki
wanilii
150
g
gęstego jogurtu greckiego
200
g
czekolady mlecznej lub gorzkiej
1
łyżka
śmietanki 30%
Przygotowanie
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie.
Mleko, śnieżkę, wanilie, cukier ukręć na puszystą piankę. Do pianki dodaj żelatynę, wymieszaj, następnie dodaj jogurt. Dokładnie wymieszaj.
Masę przełóż do pucharków lub pojemników szklanych. Wstaw na godzinę do lodówki.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki. Przestudzona czekoladę wylej na przygotowane pianki.
Wstaw na 2-3 godziny do lodówki, a najlepiej na cala noc.
Film
Przygotowanie
tagi
czekolada, pianka, ptasie mleczko