Pierogi kapustą i grzybami. Do zrobienia farszu wykorzystałam pieczarki, są świetna alternatywą dla grzybów leśnych. Ciasto na pierogi jest miękkie i delikatne, farsz delikatnie kwaśny i wyrazisty. Smażone czy prosto z wody, zachwycają smakiem każdego.
Zacznij od obrania pieczarek. Następnie zetrzyj je na tarce, to samo zrób z cebulą i czosnkiem.
Jeżeli kapusta jest kwaśna, musisz ją wcześniej wymoczyć. Odciśnij nadmiar wody i pokrój drobno.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj pieczarki cebulę , czosnek, przyprawy. Smaż aż pieczarki zmiękną i cała woda odparuje, następnie dodaj kapustę, koncentrat. Smaż dalej pod przykryciem. Mieszaj w czasie smażenia aby się kapusta nie przypaliła.
Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj aż masa będzie miękka i elastyczna. W razie potrzeby dodaj wody.!! Ciasto dobrze wyrobione nie potrzebuje dodatkowej mąki w czasie wałkowania.
Ciasto rozwałkuj na grubość, która Ci odpowiada. Wytnij kółka. Do każdego kołka wkładaj po 1 łyżeczce farszu, dokładnie zlep końce. Możesz zrobić falbankę lub inny wzór.
W garnku zagotuj wodę z solą, wrzuć kilka pierogów. Jak wypłyną odczekaj jeszcze minutę. Są gotowe.
Cebulę drobno pokrój , przełóż do rondelka, dodaj olej. Smaż aż się zarumieni.
tagi pierogi, pierogi z kapustą, pierogi z kapustą i grzybami