Go Back
Print
Recipe Image
Instruction Images
Smaller
Normal
Larger
Zalewajka
Z
alewajka to tradycyjna zupa z centralnej Polski. Jest tania bo, przygotujesz ją z podstawowych składników jak: ziemniaki, włoszczyzna.
Sylwia
Drukuj
Pinterest
Czas przygotowania
15
minutes
mins
Czas gotowania
30
minutes
mins
Danie
Obiad
Kuchnia
polska
Porcje
1
szt
Sprzęt
1 garnek 3l
1 patelnia
Składniki
2
l
wody
3
szt.
marchew
2
szt.
pietruszka
1
szt.
cebula
400
g
ziemniaków
½
łyżki
sól
½
łyżki
pieprz
½
łyżki
majeranek
3
szt.
liść laurowy
4
szt.
ziele ang.
300
g
kiełbasy cienkiej
400
ml.
zakwas na żurek pszenny
Przygotowanie
Kiełbasę i cebulę pokrój w kostkę, usmaż.
Warzywa obierz, pokrój w kostkę, przełóż do garnka. Dodaj pozostałe składniki (bez zakwasu), gotuj około 20 min. Warzywa mają być miękkie.
Dodaj zakwas, wymieszaj, gotuj 2-3 min., cały czas mieszaj. Sprawdź smak, w razie potrzeby dopraw.
Film z przygotowania:
Kroki:
tagi
zakwas na żurek, zakwas pszenny, zalewajka, zupa