Zawijane bułeczki z serem, to doskonała słodka przekąska dla małych i dużych. Delikatne ciasto drożdżowe wypełnione po brzegi waniliowym twarogiem rozpływaj się w ustach.
Mąkę, drożdże, masło, jajka wymieszaj i wyrabiaj przez 5 min. Ciasto włóż do miski z wodą. Ciast musi być w całości pod wodą. Jak wypłynie jest gotowe. Trwa to do około godziny.
Ciasto przełóż do misy miksera, dodaj cukier i wanilię. Wyrabiaj do połączenia się składników, około 5 min. Ciasto przełóż na obsypana mąką deskę i zacznij chwilkę wyrabiać.
Twaróg, cukier, kaszę i wanilię dokładnie wymieszaj.
Ciasto podziel na 2 lub 4 części, rozwałkuj w kształt prostokąta, wyłóż twaróg, dokładnie rozsmaruj. Zwiń w roladę, następnie rozetnij w plastry 2-3 cm, przełóż na blachę do pieczenia. Posmaruj mlekiem lub jajkiem i posyp cukrem. Piecz około 30 min, temp. 190'C.
Zimne bułeczki polej lukrem.
Film jak przygotować bułeczki:
Kroki:
tagi bułeczki drożdzowe, bułeczki z serem, drożdżowki