Rogaliki z czekoladą z ciasta drożdżowego. Delikatnie kruche rogaliki, wypełnione pyszną czekoladą, to pyszna słodka przekąska, która sprawdzi się na różne okazje.
Mąkę, drożdże, masło, jajka wymieszaj i wyrabiaj przez 5 min.
Ciasto włóż do miski z wodą. Ciast musi być w całości pod wodą. Jak wypłynie jest gotowe. Trwa to do około godziny.
Ciasto przełóż do misy miksera, dodaj cukier i wanilię. Wyrabiaj do połączenia się składników, około 5 min. Ciasto przełóż na obsypana mąką deskę i zacznij chwilkę wyrabiać
Ciasto podziel na 4 części, rozwałkuj na grubość 1/2. W czasie wałkowania podsypuj mąkę, aby ciasto nie przykleiło się do deski.. Przyłóż duży talerz, zrób obrys dokoła talerza. Powstałe kółko podziel na 8 części. W szerszym miejscu trójkąta z ciasta połóż kostkę czekolady. Rogaliki zwijaj od szerszego miejsca ku cienkiej końcówce.
Rogaliki przełóż na blachę do pieczenia, posmaruj mlekiem lub rozmąconym jajkiem, posyp cukrem trzcinowym.