Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Mniejszy
Normalny
Większy
Chlebek bananowy
Chlebek bananow
y, jeden z najpopularniejszych amerykańskich wypieków. Można go przygotować w wielu
wariantach
, z czekoladą, owocami, orzechami, bez jajek lub bez glutenu.
Sylwia
Drukuj
Pinterest
Czas przygotowania
10
minuty
minut
Czas gotowania
1
godzina
godzinę
20
minuty
minut
Danie
Deser
Kuchnia
American
Porcje
1
szt
Sprzęt
1 mikser z misą
1 forma do pieczenia
( 11x24cm)
Składniki
4
szt.
banany
bardzo dojrzałe
70
g
masło
miękkie
¼
szkl.
cukru
2
szt.
jajka
240
g
mąka pszenna
1
łyżeczka
sody oczyszczanej
1
łyżeczka
łyżeczka proszku do pieczenia
1
łyżka
cynamonu
½
łyżeczki
łyżeczki wanilii
70
g
orzechów
u mnie laskowe, nerkowce, migdały, włoskie
Przygotowanie
Trzy banany rozgnieć widelcem.
Orzechy pokrój drobno. Masło, cukier i jajko ukręć na puszystą masę, dodaj pozostałe składniki, wymieszaj.
Przełóż do formy ( 11x24cm), na wierzch ułóż rozciętego banana, posyp płatkami migdałowymi.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika 180’C na około 80 min. Piecz do suchego patyczka. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Film jak jak go przygotować:
kroki
Uwagi:
Wszystkie składniki muszą być ciepłe. Przed pieczeniem wyjmij je z lodówki.
tagi
banany, chlebek bananowy, orzechy