Go Back
Print
Recipe Image
Instruction Images
Smaller
Normal
Larger
Muffinki bananowe
Muffinki bananowe z orzechami. To nic innego jak chlebek bananowy w wersji mini. Muffinki wychodzą miękkie, delikatnie wilgotne, długo zachowują świeżość.
Sylwia
Drukuj
Pinterest
Czas przygotowania
15
minutes
mins
Czas gotowania
30
minutes
mins
Danie
Deser
Kuchnia
American
Porcje
12
szt.
Sprzęt
1 forma do babeczek
1 mikser z misą
Składniki
4
szt.
banany
bardzo dojrzałe
70
g
masło
miękkie
2
szt.
jajka
¼
szkl.
cukru
¼
szkl.
suszonych jabłek
240
g
mąka pszenna
1
łyżeczka
sody oczyszczanej
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
1
łyżka
cynamonu
½
łyżeczki
wanilii
70
g
orzechów
u mnie laskowe, nerkowce, migdały, włoskie
Przygotowanie
Trzy banany rozgnieć widelcem. Orzechy pokrój drobno.
Masło ukręć z cukrem na puszysta masę, następnie dodaj jajko i wymieszaj.
Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj. Masę przełóż do foremek, na wierzch połóż plasterek banana.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego piekarnika 180'C, na około 30min.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Film jak je przygotować:
Kroki:
tagi
banany, muffinki, orzechy