Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Mniejszy
Normalny
Większy
Pierogi z mięsem i soczewicą
Pierogi z mięsem i soczewicą, to smak dzieciństwa, do którego lubię wracać. Ulubione pierogi mojej rodziny i najczęściej robione przez mamę:) Są bardzo aromatyczne, a soczewica nie jest wyczuwalna. Smakują dzieciom i dorosłym.
Sylwia
Drukuj
Pinterest
Czas przygotowania
1
godzina
godzinę
Czas gotowania
30
minuty
minut
Danie
Obiad
Kuchnia
polska
Porcje
80
szt
Sprzęt
1 garnek do gotowania
1 stolnica
1 wałek
1 foremka do pierogów lub szklanka
Składniki
Ciasto:
500
g
mąki pszennej
1
łyżka
oleju
50
ml
wrzątku
230
ml
zimnej wody
1
Szczypta soli
Farsz:
1
kg
mięsa wieprzowe/drobiowe
surowe: łopatka/ szynka/ karkówka , filet z indyka/kurczaka
150
g
boczku/podgardle
400
g
soczewicy brązowej lub zielonej
warzywa z rosołu: pietruszka, marchewka, seler
2-3
szt
cebule
1
sól/pieprz
do smaku
Przygotowanie
Ciasto:
Do mąki stopniowo dodawaj wrzątek, wymieszaj, następnie dodaj zimną wodę, sól i olej.
Dokładnie wymieszaj, wyrabiaj aż ciasto będzie sprężyste i nie będzie się kleić.
Ciasto rozwałkuj na taka grubość jak lubisz, wytnij kółka. Na środku ułóż farsz, około 2 łyżeczki, dokładnie sklej.
Gotuj w posolonej wodzie.
Farsz:
Surowe mięso ugotuj.
Boczek usmaż na patelni, dodaj cebulę i smaż przez 5 min. Dodaj ugotowane mięso, warzywa, sól i pieprz i smaż 5-7 min. Odstaw do wystygnięcia.
Soczewicę ugotuj. Odstaw do wystygnięcia
Mięso i soczewicą przekręć przez maszynkę do mięsa.
Uwagi:
Jak używasz mięso z rosołu, możesz je od razu smażyć.
Surowe mięso trzeba wcześniej ugotować.
Masę zrób wcześniej 2-3 godziny aby się trochę przegryzła. Najlepiej jak zrobisz ją dzień wcześniej.
tagi
mięso, pierogi, soczewica