Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Mniejszy
Normalny
Większy
Tortille ziemniaczane
Tortille ziemniaczane, miękkie i elastyczne placki, które przygotujesz tylko z dwóch składników. Są doskonałe zaraz po przygotowaniu jak i odgrzewane.
Sylwia
Drukuj
Pinterest
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
30
minuty
minut
Danie
Danie główne, Obiad
Kuchnia
Mexican
Porcje
6
szt
Sprzęt
1 garnek
1 patelnia
1 wałek
1 tłuczek lub praska do ziemniaków
Składniki
600
g
ziemniaków
( waga po ugotowaniu)
2
szkl.
mąki pszennej
+ do wałkowania
Przygotowanie
Film z przygotowania
Ziemniaki ugotuj w wodzie z solą.
Odstaw do wystygnięcia. Zimne ziemniaki dokładnie potłucz lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków
Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
Uformuj kulę, następnie podziel ją na 8 części.
Każdą z części rozwałkuj na cienkie placki. W czasie wałkowania podsypuj mąką, ciasto się może lepić.
Smaż na suchej patelni.
Uwagi:
Ilość mąki zależy od ziemniaków. Jak ciasto będzie bardzo klejące dodaj więcej mąki.
tagi
tortilla, wrap, ziemniaki