Smażone krewetki z czosnkiem, chilli i natką

Smażone krewetki z czosnkiem, chilli i natką

Smażone krewetki z czosnkiem, chilli i natką. Doskonałe danie na obiad lub kolację. Świetnie się sprawdzi jako przystawka na imprezę.

Smażone krewetki z czosnkiem, chilli i natką



Smażone krewetki z czosnkiem, chilli i natką

szczegóły:

Porcje

2szt

Czas przygotowania

5 min

Czas gotowania

6 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 40 szt krewetek
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 40 g masła
  • 50 ml białego wina
  • 1 łyżka oliwy
  • sól do smaku
  • natka pietruszki
  • bagietka

Przygotowanie


  • Połowę masła rozgrzej na patelni, dodaj pokrojony czosnek i chilli. Po 1/2 minuty dodaj krewetki i smaż przez minutę z każdej  strony.
  • Wlej wino i zwiększ ogień aby odparowało. 
  • Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki, resztę masła i oliwę extra vergine.
  • Jak się masło  rozpuści zdejmij z ognia. Dopraw cytryną, solą.
  • Świetnie smakują z grillowaną bagietką. 
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz