rolada z kremem solony karmel

Rolada z kremem solony karmel

Rolada z kremem solony karmel. Czekoladowe ciasto pachnące piernikiem i puszysty krem o smaku solony karmel do doskonały deser na świąteczny stół lub imprezy. Prosty i ekspresowy w przygotowaniu. Smakiem zachwyci każdego, kto jej spróbuje.

Rolada z kremem solony karmel

Rolada z kremem solony karmel. Czekoladowe ciasto pachnące piernikiem i puszysty krem o smaku solony karmel do doskonały deser na świąteczny stół lub imprezy. Prosty i ekspresowy w przygotowaniu. Smakiem zachwyci każdego, kto jej spróbuje.



rolada z kremem solony karmel

szczegóły:

Porcje

1 szt

Czas przygotowania

20 min

Czas gotowania

35 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 175 ml wody
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 80g cukru
  • 1500 g mąki pszennej
  • 40 g ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 250g mascarpone
  • 100g czekolady solony karmel
  • 1 opakowanie żelatyny-fix
  • woda

Przygotowanie


  • Wszystkie składniki wymieszaj.
  • Formę 37×26 lub większą wyłóż papierem do pieczenia. Masę wylej i dokładnie, równo rozprowadź. Wstaw do rozgrzanego piekarnika 180’C, na 15min.
  • Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, odklej papier, przełóż na ściereczkę i zwiń razem ze ścierką w rulon. Odłóż do wystygnięcia. 
  • Fix przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw do wystygnięcia.
  • Mascarpone delikatnie ukręć, dodaj czekoladę i fix, dokładnie wymieszaj. Wstaw na chwilkę do lodówki aby masa delikatnie zgęstniała. 
  • Rozwiń ciasto, posmaruj kremem. Zwiń ponownie w rulon, zawiń folią i włóż na kilka godzin do lodówki ( minimalnie 2 godz. )
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.