pieczony bakłażan

Pieczony bakłażan z dodatkiem pesto

Pieczony bakłażan z dodatkiem pesto, mozzarelli i pomidorów, to proste i szybkie danie, które przygotujesz z czterech składników.

Pieczony bakłażan z dodatkiem pesto, mozzarelli i pomidorów

Pieczony bakłażan

Pieczony bakłażan z dodatkiem pesto, mozzarelli i pomidorów, to proste i szybkie danie, które przygotujesz z czterech składników. Pieczony bakłażan, będzie świetnym dodatkiem do sałatek, makaronów lub jako samodzielna przekąska.

Bakłażan owoc czy warzywo?

Bakłażan to owoc – jagoda.. Należy do tej samej rodziny co pomidory i ziemniaki.
Występuje w różnych kolorach ciemnofioletowym, pomarańczowym, zielonym albo różowo-marmurkowym. Jest ceniony za swoje walory smakowe i oryginalny kolor, ale również niską kaloryczność. Nie można ich jeść na surowo.
Bakłażana można jeść ze skórką, która po usmażeniu czy pieczeniu mięknie.
Wiele osób zniechęca wyczuwalna goryczka, która może być wyczuwalna. Aby się jej pozbyć pokrój bakłażana na krążki , posyp je solą, a następnie odstaw na ok. pół godziny. Kiedy zauważysz na nich wodę, umyj je i osusz.

Dodatki

Pesto możesz użyć dowolne. Możesz je zrobić samodzielnie lub użyć gotowe. Kupuj pesto zwracaj uwagę na skład.

Mozzarella najlepsza będzie duża kulka, którą pokroisz w plastry, o podobnej wielkości co pomidory. Do pospania bakłażana możesz użyć tartej lub pociętej w kostki.

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Gulasz z bakłażana i cukinii z chorizo

Bakłażan faszerowany

Zapiekanka warzywna

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami

Pieczony bakłażan z dodatkiem pesto

Pieczony bakłażan z dodatkiem pesto, mozzarelli i pomidorów, to proste i szybkie danie, które przygotujesz z czterech składników. Pieczony bakłażan, będzie świetnym dodatkiem do sałatek, makaronów lub jako samodzielna przekąska.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
pieczony bakłażan
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Danie Kolacja
Kuchnia Mediterranean
Porcje 2 szt.

Sprzęt

  • 1 forma do zapiekania

Składniki
  

  • 2 szt. bakłażan
  • 1 op pesto z bazylii
  • 1 szt. mozzarella
  • 1 szt. pomidor

Przygotowanie

  • Bakłażany ponacinaj , każdy plaster posmaruj pesto, pomiędzy plastry włóż po plasterku pomidora.
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 180’C, na 60 min.
  • Pod koniec pieczenia posyp mozarella.
tagi bakłażan, mozzarella, pesto
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!