Pieczone warzywa z mizerią

Pieczone warzywa z mizerią

Pieczone warzywa z mizerią. Kolejny pomysł na danie jednogarnkowe, ekspresowe w przygotowaniu. Przygotujesz je z ulubionych sezonowych warzyw a dodatek pieczonej fety super podkręci ich smak. Można je podać z surówką lub mizerią jak u mnie.

Pieczone warzywa z mizerią



Pieczone warzywa z mizerią

szczegóły:

Porcje

1 szt

Czas przygotowania

10 min

Czas gotowania

60min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 1/2 opakowanie fety u mnie owczo-kozia
  • 2 marchewki
  • 1 mała cukinia
  • 2 gałązki selera naciowego
  • Oliwa z oliwek
  • Kilka ząbków czosnku
  • Sól, pieprz, harrisa, papryka w proszku
  • Świeża bazylia
  • 5 ziemniaków
  • 1 mała cebula czerwona
  • Dodatki:
  • 2 ogórki zielone
  • jogurt naturalny
  • sól, pieprz, czosnek

Przygotowanie


  • Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj ( 6 min od zagotowania się wody). Następnie pokrój w łódeczki, posyp przyprawą do ziemniaków, solą i pieprzem.
  • Warzywa pokrój jak lubisz ( słupki, kostka), cebulę w piórka.  Przełóż do formy, polej olejem, posyp przyprawami  pokruszoną fetą. Wymieszaj.
  • Obok połóż przygotowane ziemniaki, polej je olejem. 
  • Wstaw do piekarnika na około 30-40 min(190’C).
  • Ogórek zetrzyj lub cienko pokrój, dodaj jogurt i przyprawy, Wymieszaj. 

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz