drożdżówki z truskawkami

Drożdżówki z truskawkami

Obwiązkowy wypiek w sezonie. Puszyste drożdżowe, dużo truskawek i gruba warstwa kruszonki. Zrób rano od razu podwójną porcję a będziesz się nimi cieszyć cały dzien.

Drożdżówki z truskawkami



drożdżówki z truskawkami

szczegóły:

Porcje

2 szt

Czas przygotowania

1.20 godz.

Czas gotowania

30 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 500g maki pszennej
  • 1 op suchych drożdży
  • 1 1/4 szkl. ciepłego mleka ( ryżowe)
  • olejek waniliowy
  • szczypta soli
  • 60g masła
  • 1/4 szkl cukru
  • 2 żółtka
  • Kruszonka: masło+mąka+cukier+olejek waniliowy
  • 1 łyżka śmietany
  • Dodatki:
  • truskawki

Przygotowanie



* Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, następnie wyrabiaj przez klika minut. Ciasto ma być sprężyste.
* Odstaw na godzinę do wyrośnięcia
* Ciasto podziel na 12 części, z każdej zrób kulkę, następnie za pomocą szklanki zrób zagłębienie, ułóż truskawki, posyp kruszonka i odstaw do wyrośnięcia na 10 min.
* Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 180’C na około 20min.

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz