Drożdżowe bułeczki z makiem

Drożdżowe bułeczki z makiem

Drożdżowe bułeczki z makiem. Świąteczne mini makowce, które robiłam kilka dni temu. Tak samo jak większa wersja znikają ekspresowo.

Drożdżowe bułeczki z makiem



szczegóły:

Porcje

8 szt

Czas przygotowania

1.40 godz.

Czas gotowania

30 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 500g maki pszennej
  • 1 op suchych drożdży
  • 1 1/4 szkl. ciepłego mleka ( ryżowe)
  • olejek waniliowy
  • szczypta soli
  • 60g masła
  • 1/4 szkl cukru
  • 2 żółtka
  • Dodatki:
  • 1 puszka masy makowej
  • Lukier:
  • 1/2- 1 łyżeczki soku z cytryny
  • 4-5 łyżek cukry pudru

Przygotowanie


  • Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, wyrabiaj przez kilka min. Odstaw do wyrośnięcia.
  • Wyjmij ciasto, podziel na 2 części, każda rozwałkuj w kształt prostokąta, posmaruj masa makowa.
  • Zwiń w roladę, przetnij na mniejsze części. Ułóż na blaszce, każdą z bułeczek dociśnij na środku tak aby boki się podniosły.
  • Odstaw do wyrośnięcia na około 20 min.
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20-25 min (180’C)
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz