Drożdżowe bułeczki z makiemDrożdżowe bułeczki z makiem. Świąteczne mini makowce, które robiłam kilka dni temu. Tak samo jak większa wersja znikają ekspresowo.szczegóły:Porcje8 sztCzas przygotowania1.40 godz.Czas gotowania30 minPoziom trudnościłatweSkładniki:500g maki pszennej1 op suchych drożdży1 1/4 szkl. ciepłego mleka ( ryżowe)olejek waniliowyszczypta soli60g masła1/4 szkl cukru2 żółtkaDodatki:1 puszka masy makowejLukier:1/2- 1 łyżeczki soku z cytryny4-5 łyżek cukry pudruPrzygotowanieWszystkie składniki dobrze wymieszaj, wyrabiaj przez kilka min. Odstaw do wyrośnięcia.Wyjmij ciasto, podziel na 2 części, każda rozwałkuj w kształt prostokąta, posmaruj masa makowa.Zwiń w roladę, przetnij na mniejsze części. Ułóż na blaszce, każdą z bułeczek dociśnij na środku tak aby boki się podniosły.Odstaw do wyrośnięcia na około 20 min.Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20-25 min (180’C)# boże narodzenie# bułka drożdżowa# drożdżowe# drożdżówki z makiem# mak# sylwester Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go! Poprzedni Wpis Pierniczki reniferki Następny Wpis Granola z jogurtem owocowym