Chałka z kruszonka

Chałka z kruszonką

Chałka z kruszonką to smak dzieciństwa. Puszyste, delikatne słodkie ciasto zaplecione w warkocz to smak, którego się nie zapomina i chętnie się do niego wraca. Wygląda niesamowicie, smakuje jeszcze lepiej. Przepis na chałkę warto znać i nauczyć się ją robić. To tradycyjne ciasto każdy lubi i chętnie zje z ulubionymi dodatkami, popijając pyszną kawką. Gwarantuję Ci, że szybko znika.

Chałka z kruszonką



którego się nie zapomina i chętnie się do niego wraca. Wygląda niesamowicie, smakuje jeszcze lepiej. Przepis na chałkę warto znać i nauczyć się ją robić. To tradycyjne ciasto każdy lubi i chętnie zje z ulubionymi dodatkami, popijając pyszną kawką. Gwarantuję Ci, że szybko znika.

szczegóły:

Porcje

2 szt

Czas przygotowania

1.20 godz.

Czas gotowania

30 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 500g maki pszennej
  • 1 op suchych drożdży
  • 1 1/4 szkl. ciepłego mleka ( ryżowe)
  • olejek waniliowy
  • szczypta soli
  • 60g masła klarowanego
  • 1/4 szkl. cukru
  • 2 żółtka
  • Kruszonka: mało+mąka+cukier+olejek waniliowy

Przygotowanie


* Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, następnie wyrabiaj przez klika minut. Po wyrośnięciu podziel na 2 części, następnie każda z nich na 4 równe kawałki, z których zrób wałeczki. Sposób zaplatania z filmików na YouTube

* Przed posypaniem kruszonka posmarowałam chałki mlekiem wymieszanym z olejem.
 
* Chałki piekłam przez 30 min w 180’C ( czas pieczenia uzależniony od piekarnika)

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz