Babka drożdżowa z bakaliami

Babka drożdżowa z bakaliami

Babka drożdżowa z bakaliami

Babka drożdżowa z bakaliami, to pyszne i proste ciasto, które przygotujesz nie tylko na święta.

Babki, to obok mazurków i serników to najpopularniejsze ciasta na Wielkanoc. Sa proste w przygotowaniu, mają prosty skład i zawsze wychodzą. Do babki można dodać skórkę z cytryny, pomarańczy, dodać kakao, owoce lub czekoladę. Polewa, to najczęściej lukier, często czekolada, można tez posypać cukrem pudrem.
Ozdobić można suszonymi owocami, świeżymi owocami, orzechami lub jajeczkiem

Babka drożdżowa z bakaliami, kusi zapachem kandyzowanej skórki z pomarańczy. Pięknie wyrasta, w środku jest mięciutka i zaskakuje smakiem, dzięki dodatkom. To prawdziwa ozdoba świątecznego stołu.

Ciasto drożdżowe jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga użycia miksera. Bez problemu zagnieciesz ciasto ręcznie. Wystarczy wymieszać wszystkie i odstawić w wyrośnięcia.

Dodatki możesz zmieniać w zależności od tego co masz w domu lub co lubisz.
Możesz zamienić kandyzowaną skórkę na tartą z pomarańczy lub cytryny. Pamiętaj o wcześniejszym roztarciu jej z cukrem, dla lepszego smaku i aromatu.
Migdały, na inne orzechy lub je pominąć. Żurawinę, na rodzynki lub inne suszone owoce.
Polewę możesz zrobić z lukru, lub posypać cukrem pudrem.

Zobacz również

Dutch Baby z gruszką
Do pieczenia naleśnika  Dutch Baby z gruszką możesz wykorzystać dowolną formę do zapiekania, patelnię dostosowaną do zapiekania lub zwykłą …
Sprawdź przepis
Dutch Baby z gruszką

Babka drożdżowa z bakaliami

Babka drożdżowa z bakaliami, to pyszne i proste ciasto, które przygotujesz nie tylko na święta.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Babka drożdżowa z bakaliami
Czas przygotowania 1 godzina 15 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Danie Deser
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 forma na babkę 24 cm
  • 1 robot z misą
  • 1 mały garnek

Składniki
  

  • 500  g  maki pszennej
  • g suchych drożdży
  • 230 ml mleka
  • ½ łyżeczki wanilii
  • ¼ łyżeczki łyżeczki szczypta soli
  • 80 g masła
  • szkl. cukru
  • 2 szt. jajka
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 2 łyżki żurawiny
  • 2 łyżki ciętych migdałów
  • 2 łyżki suszonych jabłek

Dodatki

  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki płatków migdałow

Przygotowanie

  • Mleko i masło podgrzej, nie gotuj. Masło ma się rozpuścić. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, wyrabiaj przez kilka min.
  • Formę posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż ciasto, odstaw do wyrośnięcia na około godzinne.
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 30min (180’C). Odstaw do wystygnięcia.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Polej babkę i posyp płatkami.

Film;

  • Kroki:
tagi babka, babka drożdzowa, bakalie, ciasto drożdzowe, migdały, wielkanoc
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!