seromakowiec

Seromakowiec

Seromakowiec, to ciasto dwa w jednym. Pyszny kremowy sernik i makowiec na spodzie z herbatników.

Seromakowiec

Seromakowiec, to ciasto dwa w jednym. Pyszny kremowy sernik i makowiec na spodzie z herbatników. To ciasto dla tych, którzy nie mogą się zdecydować, na co maja ochotę.

To proste i pyszne ciasto, które zawsze się udaje. Tradycyjny przepis, który pojawia się zawsze na święta lub przy okazji różnych imprez. Ciasto wychodzi delikatnie słodkie, jest kremowe, wilgotne.

Do przygotowania seromakowca nie potrzebujesz sprzętów, wystarczy miska i rózga. Składniki na masę serową nie muszą być ubijane, wystarczy je dokładnie wymieszać.

Spód do seromakowca możesz przygotować z :

1. herbatników całych lub pokruszonych. Herbatniki pokruszone musisz wymieszać z rozpuszczonym masłem, wyłożyć do formy i dokładnie uklepać.

2. ciasta kruchego– przed wyłożeniem mas warto je podpiec ( około 5 min. w temp. 180’C)

3. biszkoptu lub gotowych biszkoptów

W każdej wersji będzie pysznie.

Najlepszy twaróg na sernik:

Jest twaróg zmielony min. 3x, dzięki temu sernik będzie kremowy i nie będą wyczuwalne grudki. Wybór firmy to wasza decyzja. Wybór jest duży, ważne aby nie był rzadki, nie miał serwatki.
Decydując się na zakup zwróć uwagę na skład, aby był jak najkrótszy, bez dziwnych dodatków.

Do tego sernika możesz użyć twarogu w kostkach: śmietankowego lub wiejskiego. Są bardzo kremowe i nie mają grudek.

Zobacz również

Sernik malinowa chmurka
Sernik malinowa chmurka, to inspiracja klasyczną wersją tego ciasta. Jest tu wszystko co najlepsze z chmurki, soczyste maliny, galaretka i krem
Sprawdź przepis
sernik malinowa chmurka

Seromakowiec

Seromakowiec, to ciasto dwa w jednym. Pyszny kremowy sernik i makowiec na spodzie z herbatników.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
seromakowiec
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Danie Deser
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 mikser z misą
  • 1 forma 24x24cm

Składniki
  

Masa serowa

  • 750 g twarogu śmietankowego 3 kostki 250g
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki śmietanki 18%
  • 1 op. budyń waniliowy 40g
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ½ łyżeczki wanilii
  • szkl. cukru
  • 3 szt jajka

Dodatki

  • 1 op. herbatników
  • 1 puszka masy makowej
  • 3 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki na masę serowa dokładnie wymieszaj.
  • Spod formy 24×24 cm wyłóż herbatnikami, na to wyłóż masę makowa i następnie masę serowa, posyp płatkami.
  • Piecz 1 godz., w 180’C.Odstaw do wystygnięcia, następnie wstaw do lodówki na kilka godzin.
tagi ciasto z makiem, makowiec, sernik, seromakowiec, twaróg

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

6 komentarzy

  1. Wczoraj je zrobiłam z Twojego przepisu na Ig. Wyszło przepyszne!!!. Doskonale ciasto na majówkę.5 gwiazdek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!