babka z pomarańczą

Babka z pomarańczą

Babka z pomarańczą

babka z pomarańczą

Babka z pomarańczą, to kolejny pyszne ciasto, które możesz przygotować na Wielkanoc jak i na co dzień.

Babki, to obok mazurków i serników to najpopularniejsze ciasta na Wielkanoc. Sa proste w przygotowaniu, mają prosty skład i zawsze wychodzą. Do babki można dodać skórkę z cytryny, pomarańczy, dodać kakao, owoce lub czekoladę. Polewa, to najczęściej lukier, często czekolada, można tez posypać cukrem pudrem.
Ozdobić można suszonymi owocami, świeżymi owocami, orzechami lub jajeczkiem

Składniki

Aby babka wyszła bez zakalca, składniki musza mieć temperaturę pokojowa. Dzięki temu składniki dobrze się ukręca, masa będzie napowietrzona, a po upieczeniu ciasto będzie puszyste.
Jak dodajesz skórkę do ciasta, pamiętaj aby dobrze wyszorować i sparzyć owoc.
Rozcieranie skórki z cukrem uwalnia oleje, dzięki temu wydobywa się więcej aromatu. Ciasto zyska na zapachu i smaku.

Przygotowanie


Zacznij od wyszorowania pomarańczy, następnie zetrzyj skórkę i dodaj do cukru. Palcami rozetrzyj skórkę z cukrem. Z pomarańczy wyciśnij sok. Masło rozpuść i ostudź.
Jajka ukręć z cukrem na puszysta masę, następnie dodaj pozostałe składniki.
Formę na babkę dokładnie wysmaruj masłem i obsyp bułka tarta. Nie pomijaj tego kroku jak nie chcesz mieć problemów z wyjęciem ciasta.

Przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Babka cytrynowa

Babka łaciata

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Babka z pomarańczą

Babka z pomarańczą, to kolejny pyszne ciasto, które możesz przygotować na Wielkanoc jak i na co dzień.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
babka z pomarańczą
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Danie ciasto, Deser
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 forma na babkę 22-24 cm
  • 1 rondelek
  • 1 mikser z misą

Składniki
  

  • 4 szt. jajka
  • 200 g masła
  • 180 g maki
  • 50 g maki ziemniaczane
  • 50 g soku z pomarańczy
  • 1 szt Skórka starta z 1 pomarańczy
  • ½ szkl. Cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej

Lukier

  • ½ szkl. cukru pudru
  • 1 szt. sok z pomarańczy

Przygotowanie

  • Zacznij od starcia skorki z pomarańczy, następnie wycisnij z niej sok. Skórkę wymieszaj z cukrem, rozcieraj ja w palcach.
  • Cukier i jajka ( w temp. Pokojowej)ukręć na puszysta masę, dodaj make, proszek do pieczenia, sode, wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj sok z pomarańczy i rozpuszczone zimne masło. Wymieszaj.
  • Forma na babkę 24cm, posmaruj masłem i posyp butka tarta. Przelej masę, wstaw do piekarnika na około 40 min, temp. 180’c.
  • Zimne ciasto polej lukrem z pomarańczą.

Film:

  • Przygotowanie:
tagi babka, babka z pomarańczą, wielkanoc
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!