Miodownik z masą grysikową

Miodownik z masą grysikową

Miodownik z masą grysikową, to doskonałe ciasto na każdą okazje.

Miodownik z masą grysikową

Miodownik z masą grysikową

Miodownik z masą grysikową, to doskonałe ciasto na każdą okazje.

Miodownik, to przepyszne ciasto składające się z kilku warstw kruchych miodowych placków i kremu. Przepisów na krem jest wiele. Można zrobić z kremowego serka, kaszy manny, twarogu, kajmaku dodać orzechy lub dżem. Ciasto po przełożeniu jest bardzo miękkie, kremowe. 

Masa grysikowa, to inaczej masa z kaszy manny i masła. Ugotowaną kaszę łączy się z ukręconym masłem i powstaje pyszny krem do przełożenia ciasta. Masą można przekładać różne ciasta, wypełniać babeczki.

Przygotowanie:

Ciasto miodowe

Masło rozpuść z cukrem i miodem, dodaj sodę. Masza zacznie się pienić i zmieniać kolor. Wyłącz kuchenkę, mieszaj masę. Odstaw do przestygnięcia. Masa miodowa szybko zastyga. Przełóż do misy, dodaj jajka możesz je ukręcić z masą i następnie dodać mąkę lub wymieszać wszystko od razu. Ciasto jest bardzo plastyczne, ale potrzebuje podsypania mąką w czasie wałkowania.

Ciasto podziel na mniejsze części- ilość uzależniona od wielkości formy. Rozwałkuj na grubość taką jak lubisz. Ja lubię cienkie placki, więc wałkuje bardzo cienko.
!! Ważne aby robić to na papierze, aby od razu przenieść ciasto do piekarnika. Wałkowanie między dwoma papierami ułatwia pracę z ciastem.
Pierwszy placek piecze się najdłużej około 8 min, 180’C ( czas uzależniony od piekarnika), kolejne krócej około 5 min. Ciasto w czasie pieczenia urośnie i delikatnie się zarumieni. Po ostudzeniu twardnieje. Po przełożeniu masą wstaw do lodówki na kilka godzin. Najlepsze jest po 2-3 dniach.


Masa grysikowa


Wyjmij masło z lodówki aby było miękkie. Masło musi być minimum 82%.

Mleko zagotuj z cukrem i wanilią, następnie dodaj kasze. Gotuj aż kasza zgęstnieje. Przykryj masę folią spożywczą w kontakcie. Odstaw do wystygnięcia. Masa musi być zimna. W czasie gotowania mieszaj kasze aby nie powstały grudki. Do gotowania wybierz garnek, w którym kasza się nie przypali.

Przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Miodownik z musem truskawkowym

Miodownik

Tort serce

Miodownik z masą grysikową

Miodownik z masą grysikową, to doskonałe ciasto na każdą okazje.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Miodownik z masą grysikową
Czas przygotowania 1 hour 30 minutes
Czas gotowania 30 minutes
Danie Deser
Kuchnia polska
Porcje 1 szt

Sprzęt

  • 2 garnki
  • 1 mikser z misą
  • 4 arkusze papier do pieczenia
  • 1 wałek
  • 1 stolnica

Składniki
  

Placki miodowe

  • 150 g cukru
  • 70 g miodu
  • 100 g masła
  • 7 g sody oczyszczonej
  • 2 szt. jajka
  • 430 g mąki

Masa grysikowa

  • 500 g mleka
  • 60 g cukru
  • 70 g kaszy manny
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 200 g miękkiego masła

Przygotowanie

Placki miodowe

  • Miód, cukier, masło podgrzej aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Dodaj sodę i dokładnie wymieszaj. Zrobi się pianka, która po chwili zmieni kolor na karmel. Odstaw aby troszkę ostygło.
  • Do letniej masy dodaj jajka i mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj. Cisto będzie plastyczne.
  • Ciasto podziel na 6 części. Każda część rozwałkuj na papierze do pieczenia- bardzo cienko. W czasie wałkowania podsypuj mąkę aby ciasto się nie kleiło. Przyłóż dno formy 24 cm, wytnij kółko. Wstaw do piekarnika na około 8 min., 180'C. Kolejne placki będą się krócej piekły. Skrawki rozwałkuj i wytnij 7 kółko. Pozostałe skrawki ciasta upiecz i następnie zblenduj na mączkę.

Masa grysikowa

  • Wyjmij masło z lodówki aby było miękkie. Masło musi być minimum 82%.
  • Mleko zagotuj z cukrem i wanilią, następnie dodaj kasze. Gotuj aż kasza zgęstnieje. Przykryj masę folią spożywczą w kontakcie. Odstaw do wystygnięcia. Masa musi być zimna. W czasie gotowania mieszaj kasze aby nie powstały grudki. Do gotowania wybierz garnek, w którym kasza się nie przypali.
  • Masło ukręć na puszystą masę. Stopniowo dodawaj kaszę. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Przełożenie

  • Placek posmaruj masą ( około 1 ½ łyżki), na masę wyłóż 3 łyżeczki dżemu wiśniowego, na to kolejny placek, masa, dżem i tak do zużycia składników. Posmarowaną górę ciasta obsyp zmieloną miodową posypka.
  • Ciasto wstaw do lodówki. Najlepsze jest po 2-3 dniach.

Przygotowanie:

  • etapy:
tagi Boże Narodzenie, kasza manna, masa grysikowa, miodownik
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!