burrata board

Burrata board

Burrata board, czyli burrata serwowana na desce, z aromatycznymi pieczonymi warzywami.

Burrata board

burrata board

Burrata board, czyli burrata serwowana na desce, z aromatycznymi pieczonymi warzywami.

Burrata board, to pomysł na pyszne śniadanie, kolacje, czy przekąskę na imprezę. Przygotowanie jest bardzo proste, nie wymaga wielu składników .


Wystarczy 10 minut aby ją przygotować:

W piekarniku upiecz pomidorki rzymskie, z czosnkiem, przyprawami i olejem. Następnie na desce rozłóż poszarpaną burratę i dodaj upieczone warzywa, całość polej olejem z pieczenia, posyp migdałami i dodaj listki bazylii.

Podaj z podpieczoną bagietką, posmarowaną olejem z pieczenia.

Burrata, co to jest?


To włoski ser, który który produkuje się z mleka krowiego lub bawolego. Przypomina z wyglądu mozzarelle. Od mozzarelli różni się miękkim, delikatnie płynnym środkiem ( stracciatella i śmietanka) i smakiem. Burrata doskonała jest na zimno i na ciepło. Podgrzana z łatwością się rozpuszcza, tworząc przepyszny krem.

Może być dodatkiem do sałatek, lub samodzielnym daniem. Pasują do niej owoce, warzywa, makarony, pizza, słodkie i słone smaki. Kremowa konsystencja burraty, będzie się sprawdzała, jako smarowidło do pieczywa.

Jest wiele przepisów z wykorzystaniem burraty, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Uważam, że najlepiej smakuje z minimalną ilością składników, polana pysznym sosem. Takim przepisem jest sałatka z pomidorów i burratą ( przepis), czy pieczone warzywa z burrata i makaronem ( przepis).

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Makaron z pomidorami i burratą

Sałatka z burratą

Sałatka z burratą i owocami

Burrata pasta

Spaghetti z warzywami

Burrata board

Burrata board, czyli burrata serwowana na desce, z aromatycznymi pieczonymi warzywami.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
burrata board
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 10 minutes
Danie Kolacja, Obiad, Przekąski, Śniadanie
Kuchnia Indian
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 naczynie do zapiekania
  • 1 arkusz papieru do pieczenia
  • 1 deska kształt dowolny

Składniki
  

  • 100 g pomidorków rzymskich
  • 3 ząbki czosnku
  • ¼ szkl. oleju rzepakowego
  • 1 łyżka czosnku liofilizowanego
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprz
  • ¼ łyżeczki pomidory suszone z ziołami
  • ¼ łyżeczki harrisa

Dodatki

  • 1 szt. burrata
  • 1 łyżka posiekanych migdałów
  • 10 szt. listki bazylii
  • 1 szt. półbagietka
  • 1 szt masło w sprayu lub klasyczne

Przygotowanie

  • Pomidory, czosnek i pozostałe składniki przełóż do formy. Piecz około 10 min, temp. 190-200'C.
  • Półbagietkę pokrój w plastry, spryskaj/posmaruj masłem. Wstaw do piekarnika aby się zarumieniły. Po upieczeniu posmaruj olejem z pieczenia.
  • Na desce zrób kleksy z masła i przyklej papier. Burratę rozerwij na drobne kawałki, rozprowadź nożem po desce. Na burratę wyłóż upieczone warzywa, polej olejem, posyp

Film z przygotowania:

  • Kroki:
tagi burrata, czosnek, dania na imprezę, pomidorki rzymskie, śniadanie
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!