sernik nowojorski

Sernik nowojorski

Sernik nowojorski jest kremowy, wilgotny i bardzo smaczny, różni się od naszego, klasycznego sernika. Dodatek polewy z kwaśnej śmietany, wspaniale uzupełnia jego smak.

Sernik nowojorski

sernik nowojorski

Sernik nowojorski jest kremowy, wilgotny i bardzo smaczny, różni się od naszego, klasycznego sernika. Dodatek polewy z kwaśnej śmietany, wspaniale uzupełnia jego smak.

Jakie są różnice między sernikami?

Klasyczny sernik, jest puszysty dzięki dodanym ubitym białkom. Przygotowywany jest na kruchym spodzie, jest lekki i piecze się go bez kąpieli wodnej.

Sernik nowojorski, jest kremowy, aksamitny i cięższy od klasycznego. Spód najczęściej z gotowych ciasteczek typu digestive i piecze się go w kąpieli wodnej. Nie wymaga długiego ubijania, wystarczy wymieszać składniki. Im mniej powietrza, tym lepiej, bo sernik nie opadnie po upieczeniu.

Sernik nowojorski piecze się w kąpieli wodnej, w niskiej temperaturze. Dzięki temu będzie równy, nie popęka i nie będzie przypieczony.

Jaki ser do sernika?


Najlepszy jest twaróg zmielony min. 3x, dzięki temu sernik będzie kremowy i nie będą wyczuwalne grudki. Wybór firmy to wasza decyzja. Wybór jest duży, ważne aby nie był rzadki, nie miał serwatki.

Twaróg na sernik nowojorski na kruchym spodzie, ma być gęsty, gładki i kremowy. Decydując się na zakup zwróć uwagę na skład, aby był jak najkrótszy, bez dziwnych dodatków.

Kąpiel wodna

Kąpiel wodną można przygotować na dwa sposoby:
1. Formę na sernik owiń szczelnie folią aluminiową, przygotuj spód i wlej masę, następnie wstaw ją do drugiego, szerszego naczynia. Do naczynia wlej wrzątek do wysokości ok. 1/2 boku tortownicy. Wstaw do piekarnika i piecz wg instrukcji.
2. Formę z przygotowanym sernikiem wstaw do piekarnika, na dół piekarnika wstaw dodatkowe naczynie z wrzątkiem. Piecz wg instrukcji.

Najczęściej wybieram opcję 2, bo nie mam zaufania do szczelności mojej formy:)

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Sernik Oreo

Sernik z musem czekoladowym

Sernik mango na zimno

Sernik z mascarpone

Sernik z makiem

Sernik klasyczny na kruchym spodzie

Sernik nowojorski

Sernik nowojorski jest kremowy, wilgotny i bardzo smaczny, różni się od naszego, klasycznego sernika. Dodatek polewy z kwaśnej śmietany, wspaniale uzupełnia jego smak.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
sernik nowojorski
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Danie Deser
Kuchnia American
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 forma 24cm
  • 1 mikser z misą

Składniki
  

Spód- ciasto kruche

  • 175 g maki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sernik:

  • 1 kg twarogu w wiaderku na sernik lub 3x mielonego
  • 200 ml śmietanki 18%
  • 200 g cukru
  • 5 szt. jajka
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 50 g mąki ziemniaczanej

Polewa:

  • 110 ml śmietanki 18%
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Dodatki:

  • 1 łyżka suszonej mięty

Przygotowanie

Spód:

  • Wszystkie składniki wymieszaj, przełóż do formy. Dokładnie rozprowadź, ponakłuwaj widelcem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika 19'C, na 10-15 min.

Sernik:

  • Wszystkie składniki przełóż do misy miksera. Mieszaj tylko do połącznia się składników. Ważne, aby za bardzo nie napowietrzyć masy.
  • Wylej masę na podpieczony spód. Piecz w kąpieli wodnej przez 60 min. –
    10 min w 160'C, 50 min 140'C. ( temperaturą dostosuj do swojego piekarnika).Po upieczeniu zostaw jeszcze 10 min. w wyłączonym, zamkniętym piekarniku.
  • Sernik ostudź, wstaw na noc do lodówki.
  • Polej ciasto przygotowaną śmietanką, obsyp pokruszoną mięta.

Film z przygotowania:

  • Kroki:
tagi boże narodzenia, ciasto kruche, imprezy, sernik, sernik nowojorski, wielkanoc
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!